Zindelijkheidstraining: puppy zindelijk maken. π¦
Honden zijn van nature netjes en bevuilen hun nest niet graag. Zolang je de pup genoeg mogelijkheden geeft om buiten zijn nest zijn behoefte te doen, zal hij zijn nest niet bevuilen. Je moet wel actief aan de slag om je puppy zindelijk te maken. Je taak in de zindelijkheidstraining is het voorkomen van ongelukjes door het pupje regelmatig uit te laten.
De basis voor de zindelijkheid wordt al in het nest gelegd. De eerste paar weken houdt de moederhond de nestomgeving schoon. Zodra de puppies wat zelfstandiger zijn, zoeken ze uit zichzelf steeds meer de buitenkant van het nest op om daar hun behoeften te doen. Bij ons 1οΈβ£1οΈβ£-tal hebben we ervoor gekozen om Noortje te helpen bij het schoonhouden van het nest.
Door het regelmatig schoonhouden van het nest in combinatie met de trainingsmatjes plassen de puppy's altijd op dezelfde plek. Keurig op het matje. Eerst poepten ze daar ook maar nu poepen ze buiten in het gras. Soms gebeurt er wel een "poepongelukje" maar dat dan ook weer keurig op de training matje zodat we het direct kunnen opruimen.
Jullie taak in de zindelijkheidstraining is het voorkomen van ongelukjes. Probeer daarvoor patronen te herkennen in het gedrag van het pupje die aan het ontlasten voorafgaan en laat hem regelmatig uit.
Leg de eerste dag dat de pup bij u in huis is alvast op verschillende plekken wat matjes neer. De belangrijkste plek is bij de voor- of achterdeur.
Let goed op wanneer uw pup gaat plassen of zijn behoefte gaat doen en hoe je dit van te voren kunt zien aankomen. Vaak kunt je dit zien aan langdurig snuffelen of aan rondjes draaien op een zelfde plek. Meestal zal de pup ook wat doen als hij net lekker heeft liggen slapen, heeft gegeten of heeft gespeeld.
Juist op die tijdstippen, of bij dit gedrag van je pup dat aangeeft dat hij wat moet doen, lok je de puppy mee naar buiten of tilt je hem rustig op en gaat ermee naar buiten. Je brengt hem dan naar een plek waarvan je ook later wilt dat hij daar zijn behoefte doet en wacht net zolang totdat hij wat gaat doen. Als je wil dat de pup later op commando zijn behoefte kan doen, kun je nu een commando geven (bijvoorbeeld ‘plasje doen’ of ‘poepje doen’). Direct hierna krijgt hij zijn beloning, heel uitbundig.
Ga in het begin, ook als de pup nog geen aanstalten maakt om iets te doen, gewoon vaak met hem naar de plek waar hij zijn behoefte mag doen. Om de een tot twee uur bijvoorbeeld. Als je hier dan even wacht tot hij wat gedaan heeft en hem er uitbundig voor beloont zal hij des te sneller zindelijk zijn. Zorg dat die plek buiten niet te ver weg is. Als je een tuin hebt en niet wilt dat de hond daar zijn behoefte doet, kun je deze beter niet gebruiken om hem zindelijk te maken. Dan verschuif je namelijk het probleem. Vind je dit niet erg, maak dan een plekje in de tuin waar hij het mag doen.
De trip naar buiten is bedoeld voor zijn behoefte en niet om te spelen. Soms vinden pups het buiten zo enorm leuk, dat ze volop spelen en genieten van alle nieuwe indrukken waardoor ze geen tijd hebben om hun behoefte te doen. Als je dan weer binnen bent doet de pup zijn behoefte in je huis. Neem de pup daarom bij voorkeur gelijk weer mee naar binnen nadat hij zijn behoefte heeft gedaan en ga buiten niet met hem spelen. Een paar keer per dag kan hij dan extra mee uit om zijn energie kwijt te raken, de wereld te leren kennen en met je te spelen.
Leer de hond ook dat er verschillende plekken zijn waar hij zijn behoefte mag doen. Anders kom je in de problemen als je de hond eens meeneemt op visite.
Onderstaand schema kun je als leiddraad gebruiken voor het aantal keer per dag dat je met je puppy naar buiten moet gaan. Een acht weken oude puppy plast als hij wakker is bij benaderingn elke twee uur en poept drie tot zes keer per dag. Naarmate de puppy ouder wordt, neemt de tijd dat hij zijn ontlasting op kan houden toe. Belangrijker dan dit schema aan te houden, is dat je kijkt naar je pup en op grond van zijn gedrag handelt.
Bench als hulpmiddel
Op momenten dat je even niet op de pup kunt letten, zoals ’s nachts of als je even van huis bent, is het gebruik van een bench aan te raden als ondersteuning van de zindelijkheidstraining. Een bench moet zo groot zijn dat de hond net kan staan, rond kan draaien en languit kan liggen. Als de bench groter is, doe je er verstandig aan een deel van de bench af te schermen. Je kunt het oppervlak van de bench verkleinen door bijvoorbeeld een bierkratje of iets anders in de bench te zetten waar het pupje niet op kan klimmen. De beperkte ruimte in de bench prikkelt het natuurlijke zindelijkheidsgevoel van je pup. Honden zijn namelijk van nature hygiënisch en bevuilen hun eigen hol niet graag. Omdat de pup in de bench geen ruimte heeft zijn behoefte te doen in een afgelegen hoekje, zal hij zo lang mogelijk zijn ontlasting op gaan houden. Het verkleinen van het benchoppervlak bevordert dus het zindelijk worden.
Maar voordat je je puppy in de bench opsluit, zal je puppy de bench eerst als een veilige en vertrouwde ligplaats moeten ervaren. Dit bereik je door middel van benchtraining. Begin hier zo snel mogelijk mee en neem er ook de tijd voor.
’s Nachts
Sta met name de eerste nachten een aantal keer op om de pup even kort naar buiten te laten. De eerste nachten bij je thuis kan je pup zijn plas nog niet de hele nacht ophouden. En om de pup zo snel mogelijk zindelijk te maken, is het aan jou de taak om ongelukjes te voorkomen. Je doet er zeer verstandig aan om de eerste paar nachten bij de pup in de woonkamer te gaan slapen. Je kunt dan beter in de gaten houden wanneer het pupje uitgelaten moet worden.
Sta de eerste nacht bijvoorbeeld om 4 uur op en geef de pup buiten de mogelijkheid zijn behoefte te doen. Als je puppy dan nog rustig is en geen behoefte heeft gedaan, kun je de wekker de volgende dag een halfuurtje later zetten. Dit hou je vol totdat het niet meer nodig is om de hond ’s nachts te laten plassen.
Zodra je pupje overdag zijn bench opzoekt wanneer hij wil gaan slapen, kun je hem ’s nachts alleen in de woonkamer achterlaten. Het is ook belangrijk dat je vanaf de eerste dag dat de puppy bij je in huis is het alleen blijven gaat oefenen. Als de pup ’s nachts zindelijk is (vaak rond de 12 weken), kun je overwegen de bench ’s nachts niet meer dicht te doen of in te wisselen voor een hondenmand.
Ongelukjes
Als je ziet dat je pup op het punt staat binnenshuis zijn behoefte te doen, til hem dan onmiddellijk op en breng hem naar buiten. Door het optillen treed een plasrem in werking. Als de pup zijn plasje buiten afmaakt, beloon je hem hier enthousiast voor.
Als je er een keer te laat bij bent en de pup binnen al zijn behoefte heeft gedaan, maak je die plek dan schoon met heet water en neutraliseer de geur met bijvoorbeeld azijn. Dit verwijdert resterende geurtjes en voorkomt zo dat de pup die plek steeds weer gaat gebruiken om te ontlasten. Geef de pup geen enkele vorm van aandacht voor zijn ongelukjes in je huis.
Straf je pup nooit voor het plassen in huis. Vroeger werd nog wel eens aangeraden de pup met zijn neus door de plas of poep te halen. Inmiddels is bij de meeste hondeneigenaren wel duidelijk dat dit averechts werkt. Straffen voor onzindelijkheid zorgt er alleen maar voor dat de pup bang wordt in jou nabijheid en hij zal zijn behoefte voortaan ergens doen waar jij het niet kunt zien. Zoals achter de bank of achter het gordijn.
Ook als pups hun eigen nest bevuilen heeft het geen zin ze hier dan maar enkele dagen in te laten liggen. De pup leert dan alleen maar dat het heel normaal is dat hij slaapt in een omgeving die hijzelf heeft bevuild en het wordt steeds moeilijker hem dit af te leren.
Negeer de ongelukjes in huis en prijs de hond uitbundig wanneer hij het goed doet. Op deze manier bereikt je zo snel mogelijk het gewenste resultaat.
Onderdanigheidsplasjes
Bij begroeting van mensen of andere honden kan je pup wat urine laten lopen. Dit noemt men een onderdanigheidsplasje en heeft niets met onzindelijkheid te maken. Negeer de hond wanneer hij een onderdanigheidsplasje doet. Geef hem geen aandacht en bestraf hem zeker niet. Dan zal het pupje zich namelijk nog onderdaniger gaan gedragen en wordt dit gedrag alleen maar erger. Als je pup ook als je thuiskomt bij de begroeting een onderdanigheidsplasje laat, dan kun je dit voorkomen door bij thuiskomst je pup te negeren. Vraag ook aan bezoek of zij je pup bij aankomst willen negeren. Als hij rustig blijft, kun je hem na enkele minuten kort begroeten zonder oogcontact te maken. De meeste honden groeien als ze ouder worden over dit gedrag heen.
Hoe lang duurt het zindelijk worden?
Om zindelijk te worden moet je hond controle verkrijgen over de kringspieren die de blaas en de anus afsluiten. Het verkrijgen van bewuste controle over deze kringspieren is een groeiproces dat dus langzaam optreed. Sommige pups zijn al een paar dagen nadat ze bij je thuis aangekomen zijn zindelijk, maar dit zijn uitzonderingen. De meeste pups zijn pas op een leeftijd van 7-8 maanden volledig zindelijk. Je hebπΎt zelf een belangrijke invloed op de tijd die nodig is om je puppy zindelijk te maken. Hoe meer tijd je eraan besteed om uw puppy zindelijk te maken, hoe sneller hij zindelijk zal zijn. Als je bij de zindelijkheidstraining op moeilijkheden stuit, overleg dan met je dierenarts of er misschien een lichamelijk probleem de oorzaak van is.
Samengevat:
Het voorkomen van ongelukjes door een goed uitlaatschema vormt de basis van de zindelijkheidstraining. Een bench is een ideaal hulpmiddel om je puppy zindelijk te maken. Probeer ongelukjes te voorkomen. Als de pup toch een keer binnenshuis zijn behoefte doet, negeer dit dan. Prijs de hond uitbundig wanneer hij het goed doet. Op deze manier bereikt je zo snel mogelijk het gewenste resultaat; een zindelijke pup.πΎ

Maak jouw eigen website met JouwWeb